Teelt


Op ons fruitteeltbedrijf worden een jaar rond volop werkzaamheden gedaan. Op deze pagina wordt kort beschreven wat we doen om tot een zo goed mogelijke oogst appels en peren te komen. Als u meer informatie hierover wilt kunt u natuurlijk altijd contact opnemen, een bezoek brengen tijdens een open dag of een rondleiding reserveren.


Bloesem


Misschien wel een van de mooiste tijden in de boomgaard; de bloesem. De hele boomgaard is gekleurd en dat is na een koude winter altijd meer dan welkom. Ondanks dat de bloesemperiode voor ons ook een mooie periode is, is het ook een spannende periode. De bloesems zijn namelijk erg kwetsbaar. Vorst kan de bloemen beschadigen, waardoor deze zich niet kunnen ontwikkelen tot vrucht. Ook kan het dat hierdoor vruchten ontstaan van mindere kwaliteit.


Het bevriezen van bloemen kan voorkomen worden door te beregenen. Door continue water over de bloem te sproeien, bevriest het water wel maar de bloem zelf niet. Helaas kunnen wij niet beregenen omdat het oppervlakte- en grondwater bij ons in de omgeving te zout is.

De appelbloesem

Witte bloesem van de Conference-peren in de V-hagen

Dunnen


Wanneer de bloemen bevrucht zijn met behulp van hommels en bijen, ontwikkelen de bloemen zich tot vruchten. Ieder jaar is het verschillend hoeveel vruchten zich daadwerkelijk ontwikkelen aan de bomen. Wanneer er veel vruchten aan de bomen hangen, levert de boom veel kleine vruchten. De bomen worden in dat geval gedund. Het teveel aan kleine vruchten wordt eraf gehaald zodat er minder vruchten, maar wel grotere vruchten zich ontwikkelen. Ook de vruchten die misvormd zijn, zoals kromme peren of peren zonder verdikking onderaan, halen we weg.

Bescherming van de oogst

Vanaf dat er kleine vruchten aan de bomen groeien, is het voor ons erg belangrijk dat we deze vruchten tegen verschillende factoren bescherming. Factoren die het uiterlijk, de houdbaarheid of de smaak van de vruchten nadelig kunnen beïnvloeden. We beschermen de vruchten op verschillende manieren. We doen dit met behulp van dierlijke mest, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Ook maken we gebruik van andere middelen, zo verjagen we vogels met behulp van vogelverschrikkers die ophangen.

Eén vogelsoort willen we graag in de boomgaard: de torenvalk. Voor de torenvalk hebben we een torenvalkkast. Een torenvalk vangt veel muizen, muizen die anders de wortels van de bomen kunnen beschadigen.

Ook hebben we een anti- hagelkanon. Dit kanon veroorzaakt golfbewegingen in de lucht, waardoor de vorming van hagel verstoord wordt.

Het anti-hagelkanon

Elstar appelen

Oogst


Rond september is het zover, de tijd waarvoor we een jaar gewerkt hebben: de oogst van het fruit! Op het bedrijf hebben we verschillende rassen pruimen staan, deze worden vanaf juni geplukt, in september worden de laatste pruimen geplukt.

Meestal plukken we in augustus het zomerfruit. We hebben Delcorf en Sissired, twee appelrassen die al vroeg in het seizoen rijp zijn. Altijd een heerlijke verwelkoming na het fruit van het vorige seizoen. Deze appels zijn niet erg lang te bewaren, na een maand bewaring wordt het tijd voor andere appelrassen. We hebben ook peren die vroeg in het seizoen rijp zijn, de Triomphe de Vienne, een lekkere zoete handpeer.

Wanneer het zomerfruit geplukt is, starten we aan 'de grote pluk'. Dit is altijd een drukke, hectische, maar vooral ook erg gezellige tijd. We hebben ieder jaar weer een gezellige groep plukkers, veel plukkers zien we ieder jaar weer terug. Met z'n allen gaan we, met behulp van pluktreintjes, het fruit van de bomen halen. Het fruit wordt vanaf de plukemmers direct in de voorraadkisten geleegd. In een voorraadkist kan zo'n 400 kg peren en 300 kg appels. We beginnen meestal eerst met de Conference, Elstar en Early Brea. Later volgen de stoofperen, Jonagold en Breaburn.

Een deel van het fruit wordt direct verkocht aan handelaren. De rest van het fruit slaan we op in onze koelcellen. Deze koelcellen worden, afhankelijk van de vraag door supermarkten, later in het jaar geopend.

De pluktrein, met de plukkers, klaar voor vertrek om het fruit te plukken

Met de heftruck zetten we het fruit in de koelcellen


Jonagold appelen aan een tak.

Snoei


Wanneer het fruit geplukt is en het blad gevallen, is het tijd voor de snoei van de fruitbomen. Alle bomen moeten gesnoeid worden. Op deze manier zorgen we ervoor dat er voldoende licht in de boom kan vallen en stimuleren we de vorming van nieuwe bloemknoppen. We snoeien meestal zo'n 3-4 maanden. Tijdens het snoeien zijn we erg afhankelijk van het weer. Wanneer het bijvoorbeeld gesneeuwd heeft, zien we de blad- en bloemknoppen niet en kunnen we niet snoeien. Ook moet het natuurlijk licht zijn om te snoeien. Pas als de zon opgekomen is, kunnen we beginnen.